18/2/2024

Android 15'in ilk geliştirici önizlemesi geldi

Android 15 donanım ve yazılım arasındaki iletişimi güçlendirmek için pek çok gizli ayar içeriyor ve bu, Google'ın çılgın Samsung ile çalışma ilişkisini sıkılaştırdığı bir zamanda geliyor.

Platformun bütünsel sağlığına odaklanmak ve donanım ortaklarıyla daha yakın çalışmak çok mantıklı. Amaç, geleneksel olarak şık donanım ve yazılım entegrasyonuyla bilinen Apple ile rekabet etmek gibi görünüyor.

İlk geliştirici önizlemesi bugünden itibaren kullanıma sunulacak ve Google Haziran ayında platformun istikrarı için çalışırken herkese açık betalar bu baharın başlarında gelecek. Güncellemelerin bir kısmı, yoğun güç kullanan uygulamaların telefonun güç sistemiyle nasıl etkileşimde bulunduğunu yönetmeye yardımcı olan Android'in Dinamik Performans Çerçevesi ile ilgilidir. Bu ince ayarlar, cihazın GPU, CPU ve termal sistemlerindeki taleplere daha iyi yanıt vermesine yardımcı olmayı ve uzun süren arka plan görevlerine sahip uygulamaların güç verimliliğiyle çalışmasına yardımcı olmayı amaçlıyor. Tam olarak heyecan verici şeyler değil ama genel performans için önemli.

Diğer güncellemeler, uygulama dosyalarına gizlice giren kötü amaçlı yazılımlara karşı daha güçlü korumalar da dahil olmak üzere gizliliğe odaklanıyor. Android 15 aynı zamanda Özel Korumalı Alanın en son sürümünü de içeriyor; bu, uygulamaların çerez kıyameti sonrası bir dünyada kullanıcı gizliliğinin bir kısmını koruyan hedefli reklamlardan faydalanmasının yollarını bulmaya yönelik devam eden bir girişimdir.

Ancak bunların hepsi gizlilik ve performans optimizasyonu değil. Android 14'ün üç ayda bir yayınlanan platform beta sürümlerinden birinde sunulan kısmi ekran kayıt özelliği desteği mevcut; bu özellik, tüm ekranınız yerine yalnızca bir uygulamanın içeriğini kaydetmenize olanak tanıyor. Android 15, Samsung'un da yakın zamanda üzerinde çalıştığı üçüncü taraf uygulamalardaki kamera deneyimini de geliştiriyor. Düşük ışıklı görüntü önizlemeleri bazı ek işlemlerden yararlanacak ve böylece daha parlak görünecekler; daha çok deklanşöre bastıktan sonra göreceğiniz gibi. Uygulama geliştiricileri ayrıca yoğunluğu ayarlamak için flaş kontrollerine de erişebilecek.


Google, Mart ve Nisan ayları arasında herkese açık Android 15 beta sürümlerini yayınlamayı hedefliyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler