23/11/2023

Elon Musk, Yapay Zeka Ürünü Grok'u Duyurdu

Elon Musk'un yeni şirketi xAI, yalnızca iki ay içinde üstün performansa sahip güçlü bir dil modeli oluşturduğunu iddia ediyor.

Geçen Haftalarda Elon Musk, yapay zekanın yarattığı varoluşsal riski anlatmak için İngiltere'ye uçtu. Birkaç gün sonra, son şirketi xAI'nin rakiplerinden daha az korkuluğa sahip güçlü bir yapay zeka geliştirdiğini duyurdu.

Grok (teknoloji çevrelerinde "anlamak" anlamına gelen bir isim) olarak adlandırılan yapay zeka modeli, "soruları biraz zekayla yanıtlamak için tasarlandı ve asi bir çizgiye sahip; bu nedenle mizahtan nefret ediyorsanız lütfen onu kullanmayın!" Şirketin internet sitesindeki duyuruyu okur. "Aynı zamanda diğer yapay zeka sistemlerinin çoğu tarafından reddedilen baharatlı sorulara da cevap verecek."

Duyuruda "baharatlı" veya "isyankar" ifadesinin ne anlama geldiği açıklanmıyor ancak çoğu ticari yapay zeka modeli, müstehcen, şiddet içeren veya yasa dışı içerik üretmeyi reddediyor ve eğitim verilerinden elde edilen önyargıları ifade etmekten kaçınmak için tasarlandı. Bu tür korkuluklar olmadan, endişe verici olan, bir yapay zeka modelinin teröristlerin bomba geliştirmesine yardımcı olabileceği veya kullanıcılara ırk, cinsiyet veya yaş gibi özelliklere dayalı olarak ayrımcılık yapan ürünlerle sonuçlanabileceğidir.

xAI web sitesinde herhangi bir iletişim bilgisi listelemiyor ve ortak adreslere gönderilen e-postalar geri dönüyor. X'in basın adresine gönderilen bir e-postaya şu şekilde otomatik bir yanıt geldi: "Şu anda meşgul, lütfen daha sonra tekrar kontrol edin."

XAI duyurusu, Grok'un Grok-1 adı verilen ve 33 milyar parametreye sahip bir dil modelinin üzerine inşa edildiğini söylüyor. Şirket, Grok'u endüstri standartlarına göre nispeten kısa bir süre olan iki ayda geliştirdiğini söylüyor ve ayrıca temel avantajının "X platformu aracılığıyla dünyaya ilişkin gerçek zamanlı bilgi" veya daha önce Twitter olarak bilinen platform olduğunu iddia ediyor.

Anlaşılan şimdilik sadece X Premium üyelerine açık olan platforma siz de buradan kayıt olabilirsiniz: https://grok.x.ai/

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler