12/2/2024

Google'dan yeni yapay zeka botu: Gemini

Google, yapay zekanın Gemini olarak yeniden markaladı ve Bard chatbot kapandı, Sundar Pichai ve Satya Nadella kendilerinin en iyisi olduğu konusunda ısrar ediyor

Perşembe günü Google, insanların yazmak, okuduklarını yorumlamak ve hayatlarındaki diğer çeşitli görevleri yerine getirmek için kendi beyinleri yerine teknolojiye güvenmelerini sağlayacak ücretsiz bir yapay zeka uygulamasını tanıttı.

Adını geçen yılın sonlarında açıklanan bir yapay zeka projesinden alan Gemini uygulamasının ortaya çıkışıyla Google, Microsoft destekli startup OpenAI tarafından piyasaya sürülen sohbet robotu ChatGPT'ye yetişmek amacıyla bir yıl önce tanıttığı Bard sohbet robotunu bir kenara bırakacak.

Birkaç hafta içinde Google, Gemini'nin özelliklerini iPhone'lar için mevcut arama uygulamasına ekleyecek; Apple, insanların çeşitli görevleri yerine getirmek için Siri sesli asistanına güvenmesini tercih edecek.

Yıllardır mevcut olan Google sesli asistanı varlığını sürdürecek olsa da şirket yöneticileri Gemini'nin, kullanıcıların düşünme, planlama ve yaratmalarına yardımcı olacak teknolojiyi kullanmanın ana yolu olmasını beklediklerini söylüyor. Bu, Google'ın "dünyadaki bilgiyi organize etmek ve onu evrensel olarak erişilebilir ve kullanışlı kılmak" kuruluş hedefine odaklanmayı sürdürürken yeni ve potansiyel olarak tehlikeli bir yola atılacağı bir sonraki adımı işaret ediyor.

Gemini'den sorumlu Google genel müdürü Sissie Hsiao, Perşembe günkü duyuru öncesinde gazetecilere verdiği demeçte, "Bunun misyonumuzu ilerletmemizin en derin yollarından biri olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Gemini uygulaması ilk olarak ABD'de İngilizce olarak yayınlanacak ve önümüzdeki hafta Japonca ve Korece sürümleriyle Asya-Pasifik bölgesine genişletilecek.

Google, Gemini'nin ücretsiz sürümünün yanı sıra, yeni uygulama aracılığıyla erişilebilen gelişmiş bir hizmeti de ayda 20 ABD Doları karşılığında satacak. California'daki Mountain View şirketi, bunun çok karmaşık bir yapay zeka biçimi olduğunu ve öğrencilere ders verebileceğini, mühendislere bilgisayar programlama ipuçları sağlayabileceğini, projeler için fikirler üretebileceğini ve ardından kullanıcının en çok beğendiği öneriler için içerik yaratabileceğini söylüyor. .

"Ultra 1.0" olarak adlandırılan bir yapay zeka teknolojisiyle güçlendirilecek olan Gemini Advanced seçeneği, Google'ın şu ana kadar çektiğini söylediği dünya çapındaki yaklaşık 100 milyon aboneyi temel almaya çalışacak; bunların çoğu ek ücretler için ayda 2 ila 10 dolar ödüyor. fotoğrafları, belgeleri ve diğer dijital materyalleri yedeklemek için depolama. Gemini Advanced aboneliği, Google'ın şu anda ayda 10 dolara sattığı 2 terabaytlık depolama alanını içerecek; bu da şirketin yapay zeka teknolojisinin ayda ek 10 dolar değerinde olduğuna inandığı anlamına geliyor.

Google, insanları denemeye teşvik etmek için Gemini Advanced'in iki aylık ücretsiz deneme sürümünü sunuyor.

Gemini uygulamalarının kullanıma sunulması, Google'ın geçen sonbaharda en yeni Pixel akıllı telefonlarını piyasaya sürerek başlattığı ve Samsung'un geçen ay en yeni Galaxy akıllı telefonlarıyla benimsediği bir trendin parçası olarak akıllı telefonlara (her yerde insanlara eşlik eden cihazlar) daha fazla yapay zeka getirme anının altını çiziyor.

Aynı zamanda, Google'ı, işi, eğlenceyi ve belki de bizzat insanlığı yeniden şekillendirebilecek bir teknolojiyle üstünlük sağlamak için yarışan dünyanın en güçlü şirketlerinden ikisi olan Microsoft'a karşı karşı karşıya getiren yüksek riskli AI hesaplaşmasını da muhtemelen kızıştıracak. Bu mücadele, Microsoft ile Google'ın kurumsal ana şirketi Alphabet Inc.'in toplam piyasa değerinde 2022'nin sonundan bu yana 2 trilyon dolarlık bir artışa şimdiden katkıda bulundu.

Google CEO'su Sundar Pichai, bir blog yazısında Gemini Advanced'in altında yatan teknolojinin, birçok karmaşık konuyu ele alırken en akıllı insanlardan bile daha iyi düşünebileceğini öngördü.

Pichai, "Ultra 1.0, matematik, fizik, tarih, hukuk, tıp ve etik de dahil olmak üzere 57 konunun bir kombinasyonunu kullanarak bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini test eden (çoklu çoklu görev dil anlama) konusunda insan uzmanlarından daha iyi performans gösteren ilk yazılımdır" dedi. yazdı.

Ancak Microsoft CEO'su Satya Nadella Çarşamba günü, OpenAI tarafından büyük dil modelleri veya LLM'ler konusunda eğitildikten sonra yaklaşık bir yıl önce piyasaya sürülen bir ürün olan ChatGPT-4 sohbet robotunun yeteneklerini öne çıkararak önemli bir noktaya değindi.

Hindistan'ın Mumbai kentinde düzenlenen bir etkinlikte Nadella, "Bugün bile en iyi modele sahibiz" dedi. Daha sonra görünüşe göre Gemini'nin yeni nesil çıkışını tahmin etti ve şunu ekledi: "Rekabetin gelmesini bekliyoruz. Gelecek, eminim. Ancak gerçek şu ki, piyasadaki en önde gelen LLM'ye sahibiz."

Google, yeni nesil Gemini ürünlerinin güvenli olduğundan emin olmak için kapsamlı testlerden geçtiğini ve sosyal açıdan sürdürülebilir olmayı da içeren yapay zeka ilkelerine uyacak şekilde tasarlandığını söylüyor.

Yorumlar

Haber Listesine Abone Ol Tüm İncelemelerTüm Haberler