Huawei, son 3 senedir, mobil pazarda çok ciddi atılımlar yaptı. Bu atılımlar sonuç verdi ve Huawei, 2019 yılında Apple’ı geçerek, Samsung’dan sonra, mobil pazarda en çok satan üretici konumuna geldi. Huawei, bununla da yetinmeyip, ben 2020 veya 2021 yılında, pazarın lideri olacağım iddiasında da bulundu. İşte tam bu sırada, Amerika-Çin ekonomi savaşları başladı. Amerika Birleşik Devletleri ilk adım olarak, kendi üreticilerine, Huawei çözümlerine, yazılım ve donanım yasağı getirdi. Bu karar ile Huawei en büyük darbeyi, Google’dan aldı. Huawei işletim sistemi olarak Google’ın Android işletim sistemini ve birçok kilit uygulamalarını kullanıyordu. Fakat bu kadar olumsuzluğa rağmen, Huawei mobil pazarda söz sahibi olmayı sürdürmek için, yatırımlarını sürdürüyor… Huawei’nin Google servislerini ve uygulamalarını kaybetmesi, gerçekten çok zor bir durum. Bu zor durumun üstüne, birde COVID-19 pandemisi de eklenince, Huawei için işler daha da zorlaştı. Bu zorluklara rağmen Huawei, yeni P40 serisi ile adından oldukça söz ettireceğe benziyor. Hatta yeni bir fotoğraf kralı mı doğuyor diye kendimize sormadan edemiyoruz…
Gövde: Aluminyum kasa, Cam ön ve arka, IP68 su ve toz geçirmezlik, 209g,
Boyutlar: 158.2 x 72.6 x 9mm
Ekran: 6.58 inch Quad Curved OLED Ekran, 90Hz, 1200 x 2640 piksel (441 ppi), %91.6 Ekran/Gövde oranı, HDR10
İşlemci:
- CPU: Kirin 990 5G (7nm+), 8 çekirdek (2x2.86GHz Cortex-A76 & 2x2.36GHz Cortex-A76 & 4x1.95GHz Cortex-A55);
- GPU: Mali-G76 MP16
Hafıza: 8GB RAM + 128/256/512 GB UFS3.0 Depolama
İşletim Sistemi: Android 10, EMUI 10.1 Kullanıcı Arayüzü
Batarya: 4.200mAh Li-Po, 40W Hızlı Şarj, 27W Kablosuz Hızlı Şarj, 27W Kablosuz Şarj Paylaşımı
Kamera: 50MP (f/1.9, 23mm Geniş Açı, 1/1.28”, 2.44µm, omnidirectional PDAF, Optik Görüntü Stabilizasyon), 12MP (f/3.4, 125mm Telefoto, PDAF, Optik Görüntü Stabilizasyon, 5x Optik Yakınlaştırma), 40MP (f/1.8, 18mm Ultra Geniş, 1/1.54, PDAF), TOF 3D(Derinlik sensörü)
Selfie Kamera: 32MP, f/2.2, 26mm Geniş Açı, 1/2.8”, 0.8µm, AF, IR TOF 3D(Derinlik/Biometrik Sensör)
Bağlantı: Bluetooth 5.1, Wi-Fi a/b/g/n/ac/ax, WiFi Direct, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, QZSS, NavIC, Infrared Girişi, USB-C 3.1 girişi
Huawei P40 Pro’nun kutu içeriğinde, bir amiral gemisi kutu içeriğinden bekleyebileceğiniz her şey mevcut; 40W'lık şarj cihazı, USB-C kablosu ve Huawei'nin kablosuz FreeBuds3 tasarımına benzer kablolu kulaklığı, kutu içerisinden standart olarak çıkıyor. Bazı bölgelerde, ekstra silikon kılıf da, kutu içeriğinden standart olarak çıkıyor. Fakat Türkiye'deki kutu içeriğinde, kılıf ne yazıkki gelmiyor.
Huawei P40 Pro, Huawei’nin hep vurguladığı “basitlik” ve “minimalist” ilkelerine uygun olarak tasarlanmış.
Bizim, Huawei P40 Pro ile ilgili ilk gözümüze çarpan ise ekranı oldu. P40 Pro’nun ekranı, son zamanlarda gördüğümüz en kavisli ekranlardan bir tanesi. Huawei’nin “Overflow”(Taşma) ekran olarak adlandırdığı bu ekran, gerçekten, neredeyse hiç çerçeve yokmuş hissi veriyor.
Ekran teknolojisi olarak Huawei, son zamanlarda üst seviye tüm telefonlarda neredeyse standart olarak gördüğümüz, OLED teknolojisini kullanmış. 6.58 inch ve 90Hz’lik bu ekranın çözünürlüğü 1200x2640 piksel. Ekranın sol üst tarafında selfie kamera için eliptik bir kesik mevcut. Bu kesikte, 32MP’lik selfie kameranın dışında, bir ToF kamera ve birde Infrared sensör bulunuyor.
P40 Pro, güvenlik olarak, hem 3D yüz tanıma, hemde parmak izi okuma teknolojisini kullanıyor. Huawei, bu anlamda çift güvenlik sistemi kullanan, nadir üreticilerden biri konumunda. Ayrıca Huawei, P40 Pro da bulunan parmak izi okuyucunun, bir önceki nesile göre %30 daha hızlı olduğunu iddia ediyor. Biz de denemelerimizde, her iki güvenlik sensörünün, son derece hızlı ve başarılı olduğunu deneyimlediğimizi söyleyebiliriz.
Huawei P40 Pro’nun arka tarafında, tasarım olarak göze çok hoş gözüken ana kamera sistemi yerleştirilmiş. Kameraların bulunduğu çerçeve, yuvarlak ve son derece estetik olarak tasarlanmış. P40 Pro kamera sistemi, 50MP’lik ana kamera, 40MP’lik ultra-geniş kamera, 12MP’lik telefoto kamera ve derinlik kamerası olmak üzere, toplam 4 kameradan oluşuyor. Ayrıca kamera çerçevesinin içerisinde, derinlik bilgilerinin ölçümü için ToF(TimeOfFlight) sensör, infrared sensör, multi-spectrum derece sensörü, video çekimleri için mikrofon ve LED flash bulunuyor.
P40 Pro’nun alt tarafında ise alışılagelmiş hoparlör, USB-C girişi ve sim kart girişi bulunuyor. P40 Pro ülkemizde 3 farklı renk ile satışa sunuluyor; Gümüş, Siyah ve Buz Beyazı. Huawei, P40 Pro tasarım detaylarına, ve işçiliğine son derece özen göstermiş.
2020 yılı, özellikle Android telefonlar için ekran savaşlarının çok yoğun yaşandığı ve yaşanmaya da devam edeceği bir yıl olacak gibi duruyor. Yeni duyurulan tüm telefonların ekranları ya 90Hz, yada 120Hz. Huawei de, 90Hz trenine binen üreticilerden.
P40 Pro’nun ekranı 6.58 inch ve 1.200 x 2.640 pikselden oluşuyor. Ekranın en boy oranı ise 19.8:9. Kenarlarında büyük kavis barındıran bu OLED ekran, neredeyse telefonun yan tarafının yarısını kaplıyor.
Ekranın sol üst köşesinde bulunan selfie kamera çerçevesi ise rakiplerine göre biraz büyük. Bu büyüklüğün nedeni ise selfie kamera dışında çerçeve içerisinde 3D yüz tanıma teknolojisi için ToF, IR Flood Illuminator ve ortam ışığı sensörlerinin bulunması.
P40 Pro’nun ekranı, 425 nits'lik parlaklık değeri ile Samsung OLED ekranlarını geride bırakırken, Huawei’nin diğer telefonları Mate 30, P30 gibi modellerin gerisinde kalıyor. P40 Pro, otomatik parlaklık ayarlama özelliği açıkken de maksimum 531 nits’lik parlaklık değerine ulaşabiliyor. P40 Pro’nun ekranının HDR10+ desteğine sahip olduğunu da belirtelim.
P40 Pro, Kirin 990 5G yonga setini kullanıyor. Kirin 990 5G’nin 2xA76 2.86GHz, 2xA76 2.36GHz ve 4xA55 1.95GHz olmak üzere, toplam 8 çekirdeği bulunuyor. P40 Pro grafik işlemci olarak, 16 çekirdekli Mali-G76’yı kullanıyor.
Bu konfigürasyon ile P40 Pro, tek çekirdekli işlemlerde ortalama sonuçlar elde edebiliyor. Fakat, selefi P30 Pro’ya göre, gözle görülür bir performans artışının söz konusu olduğunu söylemeliyiz.
P40 Pro, çoklu çekirdek işlemlerinde ise tek çekirdekli sonuçların tersine, son derece agresif ve iyi sonuçlar elde ediyor. Bununla birlikte çoklu çekirdek işlemlerde, hala kimsenin iPhone 11 Pro’nun eline su dökemediğini belirtmeliyiz.
P40 Pro’nun grafik işlemleri performansı ise yine orta seviyelerde. Fakat, bu sonuç sizi yanıltmasın. Bu performans değerleri ile her türlü performans gerektiren oyun ve uygulamaları rahatlıkla kullanabileceğinizi garanti edebiliriz.
İşte, Huawei’nin gerçekten parladığı bölüme geldik. P40 Pro üzerinde, Leica ile birlikte geliştirilen ve 4 kameradan oluşan bir kamera çözümü bulunuyor. Bu kameraların teknik özelliklerine kısaca bakacak olur isek;
Ana Ultra Vision Kamera: 1/1.28” ve 50MP. Bu sensör fiziksel olarak, Galaxy S20 Ultra üzerinde bulunan 108MP’lik sensörden daha büyük. Bu sensör üzerinde, birde RYYB(Kırmızı, Sarı, Sarı, Mavi) filtre bulunuyor. Huawei’nin iddiasına göre, bu RYYB filtre, rakip çözümlerde bulunan RGGB(Kırmızı, Yeşil, Yeşil, Mavi) filtreye göre, %40 daha fazla ışık topluyor. Bu sayede Huawei, gece çekimlerinde çok daha iyi fotoğraf kalitesi elde edildiğini iddia ediyor.
Ultra-Geniş Kamera: f/1.8, 18mm, 1/1.54” 40MP çözünürlüğe sahip, Quad-Bayer RGGB filtreli.
Telefoto Kamera: f/3.4, 125mm, 12MP çözünürlüğe sahip, 5x optik zoom
Derinlik Kamerası: ToF(Time of Flight) 3D kamera.
P40 Pro’nun bu kamera konfigürasyonu ile gerçekten muhteşem fotoğraflar çekiliyor. Gün ışığında yaptığımız çekimlerde, standartların üstünde sonuçlar elde ettik. Resimler son derece net ve renkler de oldukça canlı. Gece çekimlerinde de elde ettiğimiz sonuçlar değişmedi. Gündüz çekimlerinde olduğu gibi P40 Pro, az ışığa rağmen muhteşem çekimler yaptı. Açıkçası P40 Pro’nun kamerası, şu ana kadar test ettiğimiz kameralar içerisinde en iyilerden bir tanesi diyebiliriz.
P40 Pro, P30 Pro’daki gibi, 4.200mAh kapasiteli Lityum-Polimer batarya kullanıyor. P40 Pro’yu hızlı şarj etmek için 40W’lık SuperCharge adaptör, kutu içerisinde standart olarak geliyor. Bu şarj cihazı, P40 Pro’yu yaklaşık 30 dakika içerisinde %80’e kadar şarj edebiliyor. Tam kapasite şarj için ise yaklaşık 50 dakika gerekiyor.
P40 Pro’da ayrıca akıllı şarj özelliği de mevcut. Eğer cihazı, gece şarja takar iseniz, cihaz kendisini otomatik olarak yavaş şarj etme moduna alıyor ve kendisini gün ağarırken tam kapasite şarj edecek şekilde programlıyor.
Ayrıca P40 Pro, 27W kablosuz şarj etme yeteneğine de sahip. Dolayısıyla kablosuz kulaklığınızı veya akıllı saatinizi telefonunuz vasıtası ile şarj edebiliyorsunuz.
Huawei P40 bataryası yaptığımız dayanıklılık testlerinde, yaklaşık 15 saat internette gezinebilmemize yada 18 saat civarında video seyredebilmemize olanak sağladı.
Amerika-Çin ekonomi savaşı nedeni ile birçok yorumcu, Huawei mobil bölümünün zarar edeceğini ve hatta kapanacağını ileri sürdü. Fakat Huawei, Google servislerinden yoksun olmasına rağmen, P40 Pro ile mobil piyasasında ne kadar güçlü olduğu konusunda adeta meydan okuyor.
Evet, Google’ın Youtube, Gmail, Haritalar gibi bir takım vazgeçilmez servisleri bu telefonda mevcut değil. Fakat Huawei, Google olmadan da bir hayatın var olduğunu kanıtlarcasına ilerliyor. Huawei’nin kendi uygulama dükkanına, büyük yatırımlar yaptığını da özellikle belirtelim.
P40 Pro’nun donanım tarafında da çok iddialı ilerlediğini düşünüyoruz. P40 Pro’nun muhteşem bir ekranı, ve piyasadaki en iyi fotoğraf çeken kamera çözümlerinden birine sahip olduğunu net olarak söyleyebiliriz.
Rekabete gelince; Huawei P40 Pro, her ne kadar donanım olarak, Samsung S20 Ultra, Oppo Find X2 gibi telefonlar ile rekabet edebilse de, yazılım kısıtlaması ve fiyat olarak rekabette geride kalıyor.
P40 Pro’yu özellikleri ve fiyatı ile değerlendirdiğimizde, her ne kadar yenilikçi ve üstün özellikleri olsa da, Google servislerini de içeren rakiplerinden S20 Ultra ve hatta Oppo Find X2 Pro’nun biraz daha ön plana çıktığını söyleyebiliriz.
P40 Pro ile ilgili siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…
Yorumlar