Realme, 2018 yılından itibaren piyasaya sürdüğü telefonlar ile adından sıkça bahsettirmeyi başardı. Uygun bütçe ile alınabilecek en iyi telefonlar sloganı ile hareket eden Realme, Mart ayında yeni modeli 6 Pro’yu tanıttı. Üst segment cihazlarda bulunan bazı özellikleri de barındıran 6 Pro, 4.000.-TL altındaki fiyatı ile de dikkat çekiyor. Peki Realme 6 Pro, orta segment telefon pazarında ne kadar yer edinebilecek? Bugün, 6 Pro modeline daha yakından bakacak ve neler sunabileceğini sizler ile paylaşacağız
Gövde: Plastik kasa, ön Gorilla Glass 5, arka cam, 202g
Boyutlar: 163.8 x 75.8 x 8.9mm
Ekran: 6.6 inch IPS LCD Ekran, 90Hz, 1080 x 2400 piksel (399 ppi), %84.7 Ekran/Gövde oranı
İşlemci:
- CPU: Qualcomm Snapdragon 720G (8nm), 8 çekirdek (2x2.3GHz Kyro 465 Gold & 6x1.8GHz Kyro 465 Silver);
- GPU: Adreno 618
Hafıza: 6GB RAM + 128 UFS2.1 Depolama
İşletim Sistemi: Android 10, Realme Kullanıcı Arayüzü
Batarya: 4.300mAh Li-Po, 30W Hızlı Şarj
Kamera: 64MP (f/1.8, 26mm Geniş Açı, 1/1.72”, 0.8µm, PDAF), 12MP (f/2.5, 54mm, 1/3.4”, 1.0µm Telefoto, PDAF, 2x Optik Yakınlaştırma), 8MP (f/2.3, 13mm Ultra Geniş, 1/4.0, 1.12µm), 2MP (f/2.4, 22mm Macro, 1/5.0”, 1.75µm)
Selfie Kamera: 16MP (f/2.1, 26mm Geniş Açı, 1/3.1”, 1.0µm), 8MP (f/2.2, 17mm Ultra Geniş, 1.4.0”, 1.12µm)
Bağlantı: Bluetooth 5.1, Wi-Fi a/b/g/n/ac, WiFi Direct, NFC, A-GPS, GLONASS, BDS, USB-C 2.0 girişi
Realme 6 Pro sade fakat göz alıcı sarı renkli bir kutu ile geliyor. Kutu içeriğinde, 30W hızlı şarj kapasitesine sahip VOOC şarj aleti, USB-C şarj kablosu ve puslu silikon kılıf standard olarak sunuluyor. Dikkatinizi çekti mi bilmiyoruz fakat kutu içerisinden herhangi bir kablolu kulaklık çıkmıyor.
Realme, cesur ve göz alıcı renkler kullanmaktan kaçınmayan bir üretici ve bu geleneğini 6 Pro’da da sürdürüyor. 6 Pro’nun arka kapağında, bakış açınıza göre ana hatları ve yoğunluğu değişen yıldırım efektleri kullanılmış. Realme 6 Pro piyasaya 3 farklı renk ile sunuluyor; “Yıldırım Kırmızısı”, “Yıldırım Mavisi” ve “Yıldırım Turuncusu”, Fakat “Yıldırım Turuncusu” ne yazık ki ülkemizde satılmıyor.
Realme 6 Pro’nun gövde çerçevesinde plastik, arka kapağında ise cam malzeme kullanılmış. Bu nedenle, Realme 6 Pro’yu kullanırken dikkatli olmanız konusunda sizi uyaralım. 6 Pro’nun ekranında ise Gorilla Glass’ın bir eski nesili olan, Gorilla Glass 5 kullanılmış. Cihazın bir IP derecelendirmesinin bulunmaması nedeni ile su ve toza karşı ne kadar dayanıklı olduğunu bilemiyoruz. Fakat USB, kulaklık ve SIM kart girişlerinde silikon jeller ile belirli bir koruma sağlandığı gözümüzden kaçmadı. Yine de cihazı sulu ortamlarda kullanırken dikkatli olmanızı öneririz.
6 Pro, 6.6 inch ve 90Hz’lik IPS LCD ekran kullanıyor. Ekranı çevreleyen çerçeve ise günümüzdeki birçok telefonun çerçevesine göre biraz kalın. Fakat bu kalınlık kullanıcıyı çok da rahatsız etmiyor.
6 Pro ekran camı ile plastik çerçevenin tam birleştiği noktada, telefon kulaklığı yer alıyor. Realme 6 Pro’nun selfie kamerası, ekranın sol üst köşesine doğru yerleştirilmiş. Selfie kamera çerçevesi, Huawei P40 Pro’daki gibi eliptik bir şekle sahip ve kesik içerisinde 2 adet selfie kamera konumlandırılmış. Günümüzde telefon üreticileri tam ekran deneyimi sunabilmek adına selfie kamera kesiğini minimize etmeye çalışırken, Realme bu konuda pek adım atmamış.
6 Pro’nun çerçevesi etrafında gezinir isek, cihazın alt bölümünün tam ortasında USB-C girişi, sağ tarafında hoparlör çıkışı ve sol tarafında da kulaklık girişi bulunuyor.
Realme 6 Pro’nun sol tarafında, ses açma/kapama düğmeleri ve SIM kart girişi konumlandırılmış. SIM kart yuvasının 2 adet SIM kartı ve bir adet de microSD kartını aynı anda alabilmesi bizim çok hoşumuza gitti.
6 Pro’nun üst tarafında, ikinci mikrofon deliği dışında bişey bulunmuyor.
6 Pro’nun güç düğmesi çerçevenin sağ tarafında yer alıyor. Güç düğmesi üzerinde bir de parmak izi okuyucu yerleştirilmiş. Dolayısı ile cihazın ekranını açmak için güç düğmesine bastığınız sırada parmak iziniz de okunmuş ve cihazın kilidi açılmış oluyor. Her ne kadar sağ elini kullananlar için bu bir avantaj olsa da sol elini kullananlar için parmak izi okuyucunun yeri bizce biraz sıkıntılı olabilir.
6.6 inch’lik, 1.080x2.400 piksel Full HD+ çözünlüğünü destekleyen Realme 6 Pro ekranı, 20:9 en boy oranına sahip.
Bugün birçok üst segment telefonda görmeye başladığımız 90Hz veya 120Hz ekranlar, orta segment ürünü olmasına rağmen, Realme 6 Pro’da sunuluyor.
90Hz’lik bu ekran, IPS LCD teknolojisini kullanıyor. Dolayısı ile bir OLED ekrandan bekleyeceğimiz parlaklık ve kontrast değerlerine doğal olarak ulaşamıyor. Yaptığımız testlerde 6 Pro’nun ekranı maksimum 421 nits’lik parlaklık değerlerine ulaşabildi.
Realme 6 Pro, Snapdragon 720G yonga setini kullanıyor. İşlemcisi; 2x2.3GHz Kryo 465 Gold ve 6x1.8GHz Kryo 465 Gümüş olmak üzere toplamda 8 adet çekirdek barındırıyor. Yurt dışında farklı hafıza ve depolama kapasitesi seçenekleri ile satılsa da, Realme 6 Pro ülkemizde 6GB hafıza ve 128GB’lık depolama kapasitesi ile satılıyor.
Performans testlerinde Realme 6 Pro, rekabette olduğu diğer telefonlara göre ortalamanın üzerinde sonuçlar elde ediyor.
Grafik performans testlerinde ise Realme 6 Pro, ilk sıralarda yer almayı başarıyor. 6 Pro’nun Realme 6’ya göre, büyük bir performans farkının olmaması dikkatimizi çekmedi değil.
Realme 6 Pro kamera çözümünde 4 adet farklı kamera bulunuyor. 64MP’lik ana kamera, orta-üst segment telefonlarda bulunan Quad-Bayer filtreye sahip. 1/1.72’lik bu sensör üzerinde, 0.8µm büyüklüğünde pikseller yer alıyor.
8MP’lik ultra geniş kamera üzerinde ise 119 derecelik alanı tarayabilen 15.7mm’lik bir lens bulunuyor. Fakat yaptığımız testlerde, ultra geniş kameranın belirtildiği kadar geniş alanı göremediğini belirtelim.
12MP’lik telefoto kamerası ise 1.0µm piksellik 1/3.4 sensör kullanıyor. Dördüncü ve son kamera ise 2MP’lik macro kamera.
6 Pro’nun ön yüzünde ise daha önce de belirttiğimiz gibi, iki adet selfie kamera bulunuyor. Ana selfie kamera 16MP’lik ve 26mm’lik odak uzaklığına sahip. İkinci selfie kamera ise ultra-geniş 8MP’lik, 17mm’lik bir sensör.
Realme 6 Pro ile gün ışığında ve gece yaptığımız deneme çekimlerinde, ana kameranın performansını beğendiğimizi söyleyelim. Gündüz çekimlerinde Realme 6 Pro ile ortalamanın üstünde sonuçlar elde ederken, gece çekimlerinde bazı resimlerde netliğin yeterince sağlanmadığı ve hafif bulanıklık olduğunu gördük. Fakat bu problemi Realme bir yazılım güncellemesi ile rahatlıkla giderebilir ve çekim kalitesini yükseltebilir. Çünkü cihaz üzerindeki kameralar yeterince yetenekli.
Realme 6 Pro’da 4.300mAh’lık bir batarya bulunuyor. Yaptığımız dayanıklılık testlerinde 6 Pro ile günlük kullanım için yeterli sonuçlar elde ettiğimiz söylemeliyiz. 90Hz konfigürasyonunda Realme 6 Pro ile 15 saat internette gezinebilir iken, yaklaşık 14 saat de video oynatabildik.
Şarj etme yeteneğine bakacak olur isek; Realme 6 Pro’yu yaklaşık bir saat içerisinde tam şarj edebiliyorsunuz. Yarım saat içerisinde ise cihazınız %68’e kadar şarj olabiliyor. Fakat bu değerlerin üreticinin desteklediği ve kullandığı VOOC üniteleri ile sağlandığını hatırlatalım.
Realme 6 Pro 4.000.-TL altındaki fiyatı ile, bizce birçok kullanıcı tarafından rahatlıkla tercih edilebilir bir cihaz. Realme 6 Pro, 4.000.-TL fiyat bariyerinde en uygun çözümlerden biri olarak gözüken Redmi Note 9’a göre ciddi teknolojik avantajlara sahip. Örneğin, Redmi Note 9’da 60Hz ekran bulunurken, Realme 6 Pro’da 90Hz’lik ekran bulunuyor.
Samsung’un Galaxy A51’i de başka bir opsiyon olarak düşünülebilir. Ekran olarak AMOLED ekran kullanan Samsung’un A51 modeli, ekran teknolojisi olarak daha iyi bir opsiyon olarak gözükse de Realme 6 Pro hem 90Hz ekranıhem de kamera sistemi ile daha iyi seçenekler sunuyor. Galaxy A51, telefoto kamera yada ultra-geniş kamera çözümlerine sahip değil.
Sonuç olarak, biz açıkçası Realme 6 Pro’yu, sunduğu yetenekler ve özellikle uygun fiyatı nedeni ile çok beğendiğimizi söyleyebiliriz.
Yorumlar